Benzodiazepiner og afhængighed

06 maj 2020
Astrid Pedersen
Benzodiazepiner og afhængighed

Inden for de senere år er medicinmisbrug blevet et stort sundhedsmæssigt problem i Danmark. Og blandt de misbrugte medicin typer finder vi de berygtede benzodiazepiner.

Hvad er benzodiazepiner?

Benzodiazepiner er en betegnelse for en række lægemidler, som fortrinsvis anvendes i forbindelse med behandling af angst og søvnløshed.

Benzodiazepiner er afløseren for de tunge barbiturater, som var en stærkt vanedannede gruppe af medikamenter, og som anvendtes til de samme formål. Desværre har det vist sig, at benzodiazepiner er mindst lige så afhængigheds skabende som barbiturater – og derfor er læger nu om stunder yderst påpasselige med de mængder, der udskrives, samt hvilke patienter, som får udskrevet benzodiazepiner.

En læge kan vælge at udskrive benzodiazepiner til en patient, hvis det vurderes, at han eller hun kan have glæde af disse i en kort periode. Der efter skal der finde en vis nedtrapning sted, hvis der ikke skal opstå afhængighed af benzodiazepiner.

Desværre er der mange, som bliver hængende i et forbrug af benzodiazepiner, som med tiden kan udvikle sig til et decideret afhængigheds betinget misbrug af stoffet. Benzodiazepiner mister nemlig deres virkning over tid, efterhånden som der opbygges tolerans i kroppen. Dette betyder, at der skal flere og flere piller til for at opnå den eftertragtede virkning, nemlig afslapning og til en vis grad eufori. Og når misbruget når et vist punkt, vil man faktisk ikke kunne kvitte benzodiazepiner på egen hånd uden at opleve forfærdelige – og potentielt farlige – bivirkninger.

Få professionel hjælp til behandling af misbrug

Er du havnet i et misbrug af benzodiazepiner, og ønsker du at rette op på dit liv? Så kan Behandlingscenter Søby Park hjælpe. Behandlingscenter Søby Park er et misbrugscenter med speciale inden for behandling af misbrug – her under afhængighed af receptpligtig medicin.

Du kan få mere information omkring behandling for misbrug af benzodiazepiner hos Behandlingscenter Søby Park via hjemmesiden behandlingscentersoebypark.dk

Flere Nyheder